GEEN WACHTLIJST, SNEL GEHOLPEN

VEEGBEWIJS VOOR VERZEKERING

GEEN VOORRIJKOSTEN

Creosoot verwijderen

Wij verwijderen creosoot uit uw schoorsteen!

Wat is creosoot?

Creosoot verwijderen? Bent u zich bewust van wat creosoot precies is? Creosoot is een teerachtige opbouw die zich binnenin schoorstenen vormt en het is extreem brandbaar.

Vanwege deze brandbare aard is creosoot vaak de boosdoener bij schoorsteenbranden. Daarom is het van essentieel belang dat u uw schoorsteen periodiek laat controleren op de aanwezigheid van deze gevaarlijke stof.

Een aanzienlijke hoeveelheid creosoot uit uw schoorsteen verwijderen is niet een simpele taak die u zomaar kunt uitvoeren met een standaard borstel.

Het effectief en veilig reinigen van deze hardnekkige, teerachtige laag vereist gespecialiseerde technieken en gereedschappen, gericht op het grondig behandelen van de schoorsteenwand.

Als de rook die uit uw schoorsteen komt niet meer helder wit is, is dat een teken dat uw schoorsteen wellicht een reinigingsbeurt nodig heeft. Deskundige schoorsteenvegers kunnen tijdens hun werkzaamheden detecteren of creosoot aanwezig is, vooral als er tijdens het vegen samengeklonterde stukken creosoot naar beneden vallen.

Confronteert creosoot u met problemen? Aarzel dan niet en neem zo snel mogelijk contact op met Schoorsteenveger Veghel via 0413 450 568. Ons team van gespecialiseerde professionals staat voor u klaar om u te assisteren bij het creosoot verwijderen.

Hoe ontstaat creosoot?

Creosootvorming vindt plaats wanneer de verbranding van hout onvolledig is. Dit kan optreden als gevolg van het verbranden van vochtig hout of door het stoken met houtsoorten die niet optimaal zijn voor verbranding.

Het is belangrijk om te weten dat de vorming van creosoot zich versterkt zodra de temperatuur van de rookgassen in de schoorsteen onder de 120 graden Celsius zakt.

Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar essentieel is, zijn lekkages in het rookkanaal. Deze lekkages laten koude lucht binnen, waardoor de rookgassen in de schoorsteen sneller afkoelen.

Wanneer dit gebeurt, hechten de roetdeeltjes zich sneller aan de binnenwanden van de schoorsteen, resulterend in een snellere opbouw van creosoot.

Hoe kan ik de vorming van creosoot voorkomen?

Om de opbouw van creosoot te minimaliseren is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de rookgastemperatuur consistent hoog blijft. Dit kan bereikt worden door het toepassen van de Zwitserse stookmethode.

Daarnaast is het van vitaal belang om hout te stoken op een verantwoorde wijze. Dit houdt in dat u kiest voor kwalitatief hout, dat bovendien goed gedroogd is, om de meest efficiënte verbranding te verzekeren.

Hoe kan ik verantwoord stoken?

Als u optimaal wilt stoken, is het aan te raden om hout te gebruiken dat een vochtgehalte heeft van minder dan 15%. Dit betekent in de praktijk dat u het beste kunt kiezen voor hout dat al enkele dagen of zelfs weken heeft gedroogd.

De eerder genoemde Zwitserse stookmethode is ook een goede manier om een efficiënte verbranding te bevorderen.

Het is ook belangrijk om te zorgen dat u uw vuur intens en heet houdt, wat zorgt voor een volledige verbranding. Het regelmatig toevoegen van hout kan ervoor zorgen dat de rookgastemperatuur boven de 120 graden blijft.

Overweeg ook de aanschaf van een rookgasthermometer, zodat u de temperatuur voortdurend kunt monitoren en waar nodig kunt bijsturen.

Welk hout is het meest geschikt om te stoken?

Als u overweegt te stoken in een haard of kachel, is een van de eerste beslissingen die u moet nemen welk type hout u zult gebruiken. Maar hoe bepaalt u welk hout het beste past bij uw stookbehoeften en wat zorgt voor de meest efficiënte verbranding en warmteoverdracht?

Eikenhout heeft zonder twijfel een uitstekende reputatie onder liefhebbers van haardhout. Maar het is essentieel om te weten dat dit hout een behoorlijke tijd nodig heeft om goed te drogen, vaak meerdere jaren.

Dit is noodzakelijk om het vochtgehalte tot onder de 15% te reduceren. Het branden van vochtig eiken kan resulteren in een tragere verbranding en het produceren van knetterende vlammen, wat misschien niet altijd wenselijk is.

Naaldhout is de ideale keuze wanneer u snel een vuur wilt aanwakkeren en direct warmte wilt voelen. Door de inherente zachtheid van dit houttype, ontbrandt het snel en produceert het een flinke hoeveelheid warmte.

Toch is er een kanttekening: naaldhout kan tijdens de verbranding wat meer roetdeeltjes produceren. Daarom adviseren experts vaak om na een goede start met naaldhout over te stappen naar een hardhoutsoort voor een langdurige verbranding.

In Nederland kiezen veel mensen voor Beukenhout als hun go-to houtsoort voor het stoken. Dit hardhout heeft enkele voordelige eigenschappen: het droogt relatief snel en vlamt gemakkelijk op. Bovendien geeft het een heldere vlam die niet alleen warmte biedt maar ook bijdraagt aan een gezellige sfeer.

Voor degenen die het geluk hebben een speksteenkachel te bezitten, is Elzenhout vaak de eerste keuze. Dit specifieke hout brandt bijzonder snel en levert een efficiënte warmteafgifte. Hierdoor kan het speksteen in de kachel zich sneller opwarmen, wat resulteert in een gelijkmatige warmteverdeling. Plus, het vuur zelf heeft een charmante, lichtgekleurde gloed.

Berkenhout is een ware favoriet voor velen, voornamelijk vanwege de unieke esthetiek die het biedt. Eenmaal gedroogd, neemt het een prachtige grijstint aan die een echte blikvanger kan zijn in open haarden of kachels. Buiten zijn schoonheid om, is het een trage brander, geeft het een royaal warmte af en staat het bekend om zijn schone verbranding.

Hoewel er veel geschikte houtsoorten zijn voor het stoken, zijn er enkele die u beter kunt vermijden vanwege potentiële nadelen. Deze omvatten:

 • Vuren
 • Grenen
 • Kastanjehout
 • Populierenhout
 • Pallethout
 • En elk soort behandeld hout (waaronder geteerd, geverfd, geïmpregneerd, multiplex en spaanplaat). Deze kunnen tijdens verbranding potentieel schadelijke chemicaliën afgeven.

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Onze Schoorsteenvegerdiensten

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenveger

Bent u opzoek naar een schoorsteenveger in Veghel? Neem direct contact op!

blurb-img-schoorsteenveger

Vogelnest verwijderen

Zit er een vogelnest in uw schoorsteen? Wij helpen u graag bij het verwijderen van het nest.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenbrand

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Laat uw schoorsteen dan regelmatig reinigen.

blurb-img-schoorsteenveger

Zelf schoorsteenvegen

Wilt u zelf uw schoorsteen vegen? Neem dan een kijkje op onze pagina over schoorsteenvegen.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteeninspectie

Wilt u een schoorsteeninspectie laten uitvoeren? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Veghel.

blurb-img-schoorsteenveger

Creosoot verwijderen

Heeft u te maken met creosoot in uw schoorsteen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Veghel.

Werkwijze Schoorsteenveger Veghel

\

1.

Afspraak

Via telefoon/mail plannen we een afspraak.

\

2.

Vegen

Wij vegen uw schoorsteen/rookkanalen.

\

3.

Veilig stoken

U kunt weer veilig & verantwoord stoken.

Veelgestelde Vragen

Waarom moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Een reden waarom u uw schoorsteen moet laten vegen is voor de veiligheid van u en uw huisgenoten. Het risico op een schoorsteenbrand is vele malen kleiner bij een schone schoorsteen.

Daarnaast is een schone schoorsteen beter voor het milieu! Een schone schoorsteen stoot namelijk minder schadelijke stoffen uit.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen vegen?
Dit hangt af van hoe vaak u gebruik maakt van uw schoorsteen. Gebruikt u de schoorsteen dagelijks? Dan raden wij u aan om uw schoorsteen minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Op het moment u de schoorsteen niet dagelijks gebruikt, raden wij u aan dit minimaal één keer per jaar te doen.

Twijfelt u of u uw schoorsteen moet laten vegen? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Veghel via 0413 450 568. Wij helpen u graag!

Wanneer moet ik de schoorsteenveger bellen?

U kunt uw schoorsteen het hele jaar door laten vegen. Houdt er rekening mee dat het een stuk drukker is aan het einde van het jaar! Maak daarom tijdig een afspraak. Het is ook mogelijk om uw schoorsteen in de zomer te laten vegen!

Hoe stook ik op een veilige en gezonde manier?

De manier van stoken heeft veel invloed op het vrijkomen van schadelijke stoffen. Een aantal tips om goed te stoken:

 • Een haard of kachel op gas is minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.
 • Laat uw toestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur.
 • Laat uw schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen.
 • Stook alleen geschikte brandstoffen.
 • Stook niet bij mistig of windstil weer.
Kan de schoorsteenveger mijn schoorsteen inspecteren?
Ja, dat kan zeker. Tijdens een schoorsteen inspectie controleren wij uw schoorsteen onder andere op beschadigingen, losgeraakt steen of lood, scheuren in de bovenplaat en opstoppingen in het schoorsteenkanaal. Door deze problemen tijdig te signaleren, wordt grote schade voorkomen.

Wilt u een schoorsteen inspectie laten uitvoeren? Bel dan gerust met Schoorsteenveger Veghel op 0413 450 568.

Is een haard of kachel slecht voor het milieu?
Dat is afhankelijk van uw haard of kachel. Tijdens het stoken van hout of andere vaste brandstoffen komen veel stoffen vrij, zowel binnen- als buitenshuis. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu, voor de gezondheid; ze kunnen leiden tot overlast voor omwonenden.

Om deze negatieve effecten zo klein mogelijk te houden, raden wij u aan goed na te denken over de brandstof van uw haard of kachel. Haarden en kachels op aardgas stoten relatief weinig schadelijke stoffen uit en is dus minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.

Hoe voorkom ik een schoorsteenbrand?
Een schoorsteenbrand is erg vervelend. De kans op een schoorsteenbrand is aanzienlijk kleiner wanneer een schoorsteen goed onderhouden wordt. Een schone schoorsteen kan niet in brand vliegen!

Laat uw schoorsteen daarom één of twee keer per jaar vegen door een ervaren schoorsteenveger. Een schoorsteenveger kijkt ook uit naar andere mankementen in of aan uw schoorsteen, zoals scheuren of lekken.

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Wij helpen u hier graag bij! Neem contact op met Schoorsteenveger Veghel via 0413 450 568.

Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?

Dat is mogelijk. Echter heeft u, wanneer u uw schoorsteen laat vegen door een ervaren schoorsteenveger, wel de zekerheid dat dit op een goede manier gedaan is.

Daarnaast krijgt u van de schoorsteenveger een bewijs van vegen. Uw verzekeraar kan naar dit bewijs vragen op het moment dat u te maken krijgt met brand in uw haard, kachel of schoorsteen.

Wat doe ik als er zwarte rook uit mijn schoorsteen komt?
Zwarte rook uit een schoorsteen is een effect van slecht stoken. Donkere rook betekent een onvolledig verbrandingsproces. In veel gevallen zien we dat dit komt door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of ongeschikt brandstof.

Witte of kleurloze rook betekent veelal dat het verbrandingsproces goed verloopt.

Ben ik verzekerd bij schoorsteenbrand?
In veruit de meeste gevallen wel. Sommige verzekeraars willen een bewijs van vegen zien. Wij raden u daarom aan het bewijs van de schoorsteenveger ten alle tijden te bewaren.

Wilt u zeker zijn dat u verzekerd bent bij schoorsteenbrand? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Veghel via 0413 450 568.

Wat doe ik als er een vogelnest in mijn schoorsteen zit?
Op het moment dat er een nestje in uw schoorsteen zit, raden wij u aan de hulp in te schakelen van een ervaren schoorsteenveger.

U mag een vogelnest niet zomaar verwijderen. Wanneer de vogels in het broedseizoen zijn, dan moet u deze periode eerst wachten. Pas na afloop van het broedseizoen mag het vogelnest verwijdert worden. Dit staat beschreven in de Wet natuurbescherming.

Tarieven Schoorsteenvegen Veghel

Houtkachel

 • inclusief arbeid en btw
 • geen voorrijkosten

78,-

Pelletkachel

88,-

Rieten dak

98,-

Klanten Zeggen

Schoorsteenveger Veghel heeft bij mij mijn open haard en schoorsteen geveegd. Goede service tegen een schappelijke prijs!

Paul

uit Veghel

Al jaren onze vaste schoorsteenveger. Wij zijn meer dan tevreden!

Bastiaan

uit Veghel

Vanuit mijn haard kwam er rook de woonkamer in. Op zeer korte termijn had Schoorsteenveger Veghel nog een plekje om onze rookkanalen te inspecteren. Na een inspectie bleek dat onze schoorsteen alleen geveegd moest worden. Fijn geholpen door de vriendelijke man.

Rianne

uit Veghel

Twee keer per jaar komt er een schoorsteenveger van Schoorsteenveger Veghel mijn rookkanalen vegen. Elke keer goed geregeld!

Karel

uit Veghel

Onze Partners

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Call Now Button